Парфе от тиквен мус и „Краси“

Продукти:

200 гр почистена, сварена и пасирана тиква,

200 гр захар,

400 гр заквасена сметана,

100 гр майонеза „Краси“ – лека,

настъргана портокалова кора от 1 портокал и сокът му,

канела,

ром – 20 мл

1 пакетче желатин

готов какаов блат за торта,

правоъгълна форма за кекс,

прозрачно фолио.

 

Приготвяне:

 

Разбивате в купа захарта, сметаната, майонезата „Краси“, портокаловата кора, канелата. Отделяте една чаша от сместта. В останалата част прибавяте тиквения мус.

Смесвате портокаловият сок и рома, делите го на две части. В едната част разтваряте желатина, както е описано на опаковката и след като го подготвите за употреба, го смесвате с тиквения крем.

Облицовате формата с прозрачно фолио, така че да излиза извън нея (виж снимка 1). На дъното поставяте един пласт от блата, наръсвате със сместа от ром и портокал. Намазвате със сметанената смет, която сте отделили в чаша, отгоре полагате втори пласт от блата и също наръсвате с ром-портокал. Изсипвате тиквения крем, стръсквате няколко пъти формата и покривате леко с висящото отстрани фолио. Оставяте да престои в хладилника до стягане.

При сервиране изваждате от формата посредством фолиото цялото парфе, за да ви е удобно да отрежете и извадите парчетата (виж снимка 2).

Боровинков Крисп

Продукти:

4 чаши пресни боровинки

1 чаша брашно

3/4 чаша бяла захар

1/2 чаена лъжичка канела

1/2 чаша майонеза

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 175 градуса

Поставете боровинки в квадратна тавичка. В средно голяма купа смесете брашното, захарта и канелата. Разбърква се в майонезата, докато сместа стане на груби трохи. Поръсете отгоре плодовете.

Пече се в продължение на 35 до 40 минути в предварително загрята фурна, докато горната част е леко покафенеят.

 

Предястие „Краси”

Необходими продукти:

  1. Майонеза Краси 200гр.
  2. Извара 300-400 гр.

3.Кисело мляко половин кофичка

  1. Макарони Фусили за предпочитане трицветни (1 пакен 500гр.)

5.Черни маслини на шайби около 200гр.

  1. Кисели краставички 6-7 бр. (зависи от големината)
  2. Подправки: сол, бял пипер, шарена сол
  3. 5 скилидки чесън
  4. Зехтин Екстара Върджин 3-4 с.л.
  5. 7-8 ореха

 

 

Начин на приготвяне.

Приготвянето е много лесно. Фусилите се сваряват и половината се сипват в голяма тенджера, поставя се т.н. сос и се добавя и останалата част. Всичко това се прави с цел по добро разбъркване на съдържанието.

Соса: Майонезата се разбърква в малка тенджерка с киселото мляко, след което се добавя изварата. Бърка се до хомогенизиране на сместа. След това се добавят подправките. Разбърквайки се добавят маслиновите шайби, зехтина, пасирания чесън с орехи, и киселите краставички, нарязани на шайби.

Всичко това разбъркано добре, може и да няма вид на ресторантско ястие, но ви давам гаранция, че ще си оближете пръстите !!!

Бон Апети !!!

Солена торта

Необходимите продукти са:

4 яйца,

предварително направено картофено пюре,

сирене-Крема,около 400гр.,

кисели краставички,

маслини,

колбас по избор,

2 кофички майонеза „Краси”

подправки-сол,черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Вземаме 1на тава и започваме да редим пластове:

Първо разстиламе картофеното пюре, което предварително сме направили,но трябва да е поизстинало,за да можем да го използваме като блат.След това нареждаме плънката:майонеза „Краси“,колбас (някакъв салам по собствен вкус),киселите краставички,нарязани на дълго,най-отгоре с нож за мазане нанасяме сиренето.След това отново картофено пюре и повтаряме пак. Препоръчвам най-много 3 пласта, понеже стават много дебели пластовете и трудно се вадят от тавата.

Покриваме с домакинско фолио,слагаме в хладилника за около 2 часа.И след това се наслаждаваме на солената ни торта.

Надявам се да ви хареса моята рецепта,перфектна е за рожденни дни, празници или просто за да се поглезим.

Телешко бон филе под ямурлук

Продукти:

 Бутер тесто два листа- 600 гр

1000-1200 гр. Телешко бон филе

100-150 гр.-Гъши пастет

125 гр. Краве масло

50 гр. Бадеми-осолени

1 яйце

150 гр.Майонеза Краси

2-3 с.л. бяло вино

Олио

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне: Отстраняваме ципата на телешкото месо и обилно го наръсваме с черен пипер и сол. Разтапяме маслото и 2-3 с.л. от олиото. Слагаме телешкото да се запържи равномерно от всички страни, изваждаме и го оставяме да  изстине. Слагаме бутер тестото в широка добре намаслена тава и го намзваме с гъшия пастет, поръсваме с бадемите и накрая мажем с майонеза Краси, всичко това напръскваме добре с бялото вино. Телешкото бон филе, предварително охладено слагаме върху бутер тестото, навиваме на руло и затворяме и притискаме краищата. Намазваме с разбитото яйце и печем в загрята до 180-200 градуса фурна за около 40-50 минути. Добър апетит!

 

   Желатина се залива с малко студена вода и се оставя да бухне.Крема сиренето, захарта и заквасената сметана се пасират до гладък крем. Шоколадът се стопява на водна баня или в микровълнова и се добавя. Желатинът също се разтопява на водна баня или в МВ, охлажда се леко и се добавя към бялата смес.

   Върху добре охладения блат се наливат последователно по 1-2 с.л.от двете смеси, хаотично, така че да се получат красиви, абстрактни шарки – 1-2 с.л.от малиновото желе, отгоре 1-2 с.л.от бялата смес и отново, докато свършат.

   Сладкишът се оставя в хладилник за 2-3часа да стегне, след което се нарязва на пастички с правоъгълна или квадратна форма.

   Чудесен е с кафе или чай! Да ви е сладко!

„Имането на Краси”

Необходими продукти:

За тестото /3 броя питки/

600 гр. брашно

425 мл. вода

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

четвърт кубче мая

за пълнежа

500 гр. свинко месо

500 гр. картофи

за марината

1 ч. л. джинджифил

2 чаши червено вино

сол

1 ч. л. захар

5 с. л. соев сос

2-3 с. л. олио

3 скилидки чесън – счукани

1 с. л. винен оцет

за соса

200 гр. Майонеза „Краси”

200 гр. заквасена сметана

2 мариновани краставички

Начин на приготвяне:

            Месото се нарязва на ситни кубчета (1×1 см.) и по възможност се оставя да престои в маринатата няколко часа. Картофите се обелват и нарязват по същия начин. Изсипват се заедно с марината в тиган с олио за пържене. Като изври течността се запържват леко. Отцеждат се от мазнината.

            Разбиваме с вилица майонезата, сметаната и нарязаната на ситно маринована краставичка.

            На направените питки изрязваме капачета и ги издълбаваме. Смесваме майонезения сос с месото и картофите, и пълним „гърненцето”.